Bir Tutam Zapt Edilemez Karmaşıklık
Misal Adnan Yıldız
Sergi, gerçeklik ve bilişsel sınırlarımızla doğayı görme biçimlerimiz birlikte düşünüldüğünde, bilimin hayatımıza kattığı karmaşıklığa adanıyor. BİR TUTAM ZAPT EDİLEMEZ KARMAŞIKLIK, duygusal zekaya, samimi bağlantılara, görsel şiire ve resme karşı bir açlık duyuyor. ‘İlişki durumu: Karışık’ bir çağda, şeylerin veya olayların koşullu doğasındaki karmaşıklığın -özellikle karmaşıklık kavramının- farklı formlarını fark etmek, tanımak ve anlamak üzerine önerilerde bulunuyor. Gelişimsel sorunlar ya da sosyal çelişkiler yaşayan bir insan; parçalarıyla bir ‘makine’; bireyler, toplumlar ve topluluklar ya da içinde bulunduğumuz, hayal edemeyeceğimiz sonsuzlukta uzay, tam anlamıyla bu ‘karmaşıklığın’ örnekleri.
Bir sergi olarak BİR TUTAM ZAPT EDİLEMEZ KARMAŞIKLIK, bizi (Batı) hümanizmi/öznelciliği sorusu/sorunu etrafında/karşısında birleştiren; iç içe geçen, ekolojik düzenlilikler ve jeo-merkezci öznelerden yola çıkan spesifik sanatsal perspektifleri mercek altına alıyor. Ayrıca, başlığa eklenen ve ironik bir şekilde imkânsız bir görevi işaret eden ‘‘bir tutam’’ ibaresi, yerelin, deneysel yaklaşımın ve bağlamsal düşünmenin -ve bir sergi mekânının, takviminin ve bütçesinin sınırları dahilinde- biraz daha alan talep ediyor.
Serginin yapım aşaması, araştırma malzemeleri ve bütün notlarıyla tamamlanmış olacak küratöryel metin, yürütücülüğünü Sergen Şehitoğlu’nun yaptığı “xx-yy-dergi” adlı yayının Aralık 2022 sayısında yer alacak.
Ziyaretiniz sırasında sanatçıların seslerini duyurmak ve ifadelerini netleştirmek için, sorduğumuz sorulara verdikleri yanıtları bu kitapçıkta sizinle paylaşıyoruz.
Sanat, hayat ve bilim gibi karmaşık... Sizin dikkatinize, bağlantı kurmanıza ve ilginize ihtiyacı var.